Sukulent bakımı ile ilgili birçok şey yazılıyor. Ben herkesin tecrubelerinin kişiye özel olduguna katılmakla birlikte genel birkaç ipucunu sizinle paylaşmak istiyorum.
SAKSILAR
Sukulentlerinizi bir sera veya internetten satın aldıysanız, yapmanız gereken ilk şey saksılarını en kısa sürede (veya en az 24 saat içinde) değiştirmektir. Neden? Çoğu sukulent ile birlikte gelen küçük plastik kaplar ve yüksek emici dikim toprağı ideal değildir. sukulentleri drenaj deliklerine sahip daha büyük terra cotta saksılara koymak bitkinin gelişimine büyük fayda sağlar. Boyut olarak her zaman bir önceki kullanılandan bir boy büyük saksı tercih etmek bitkinin saksıyı doldurmak için sürekli kök yapmasını engeller ve bitki kendisi daha hızlı gelişmeye başlar.
TOPRAK
Sukulentler su tutmayan, bol drenajlı toprak sever. Bunu topragınıza dere kumu, pomza, perlit ,lav taşı gibi ürünleri ekleyerek sağlayabilirsiniz.
IŞIK- AYDINLATMA
Parlak ışığa yeterince erişim sağladığınız sürece, iç mekanlarda hemen hemen her sukulenti yetiştirebilirsiniz . Günde en az altı saat boyunca evinizdeki en güneşli pencerenin yanına yerleştirerek sağlıklarını ve büyümelerini sağlayın. Güneye bakan pencereler onlara gün boyu en fazla güneş ışığını verecek cephedir.
SULAMA
Sukulentlerinizi ne zaman ve ne kadar sulayacağınızı bilmek, bu bitkilerin bakımı için en zor kısımlarından biridir. Bununla ilgili birkaç önerimiz var.
Kuruduğunda sulama; ıslak veya nemliyken asla sulamayın. Beş günde tamamen kururlarsa, her beş günde bir sulayabilirsiniz. İki haftada tamamen kururlarsa, iki haftada bir sulayın. Bitkinizi suladığınız zaman, toprağı ıslatın; alttaki drenaj deliğinden su çıktığında bitkiyi yeterince sulamışsınız demektir. Sukulentin tamamen kurumasını bekleyin, sonra tekrar sulamadan önce birkaç gün bekleyin. Tekrarlıyoruz: Tekrar sulamadan önce kapta nem veya su olmamalıdır!
Evinizde sukulent yetiştirmek her zaman bir seçenek olsa da, sukulentler en iyi dışarıda gelişir çünkü ihtiyaç duydukları havayı, havalandırmayı ve güneşi alıyorlar. Bitkilerin açık alanda gerçekten geliştiğini göreceksiniz. Bahçenizde veya dış mekan saksılarında sukulent yetiştirirken aklınızda bulundurmanız gerekenler şunlardır.
İDEAL İKLİM
Sukulentler ılıman iklimlerde gelişir, ancak yılın herhangi bir noktasında neredeyse her bölgede açık havada büyürler. Sıcaklığın donma noktasının altına düştüğü veya 30 dereceyi aştığı bir bölgede yaşıyorsanız, sukulentlerinizi hareketli saksılarda büyütmeli ve aşırı hava koşullarında yerini değiştirmeye hazır olmalısınız.
EN İYİ TÜRLER
Sukulentlerinizi büyütmeye başlamadan önce, ikliminize bağlı olarak bölgenizde neyin hayatta kalacağını ve olmayacağını belirlemek için büyüme bölgenizi değerlendirin.
Soğuk iklimlerde yaşayanlar sempervivum gibi soğuk iklimi seven, sıcak iklimde yasayanlar ise Perle Von Nürnberg gibi sukulentleri tercih etmelidir.
MEVSİMSEL BAKIM
Mevsimler arasında aşırı hava değişikliklerinin olduğu bir bölgede yaşıyorsanız, sukulentlerinizin sağlığını ve canlılığını sağlamak için bazı ekstra adımlar atmak gerekiyor. Sukulentlerinizi taşınabilir saksılarda büyütmelisiniz, böylece onları içeride kolayca taşıyabilir ve tüm yıl onlara bakabilirsiniz. Soğuk kış gecelerinde,sukulentlerinizi donmaya karşı korumanız gerekir. Kış aylarında sıcaklık donma noktasının altına düşerse, serin bir odaya almak akıllıca olur.
Yaz aylarında, sıcaklık 30 derecenin üzerine çıktığında veya güneş normalden daha yoğun olduğunda, onları daha gölgeli bir bölgeye taşıyarak güneş yanığı oluşmasını önleyebilirsiniz
Kış aylarında günler daha kısa olduğu için ve sukulentleriniz daha az güneş ışığını aldığında uykuda olabilir veya daha yavaş büyüme yaşanabilir (daha sıcak iklimlerde bile). Sedumlar yapraklarını kaybedebilir, hatta mevsim için kök sistemlerine yeraltına çekilebilir. Sempervivumlar sıkı bir demet haline gelebilir ve yapraklarını kapatabilir. Her ikisi de, uyku hali sona erdiğinde ilkbaharda büyümenin yeniden canlanmasını yaşayacaklar.
Diğer birçok bitki örtüsünün aksine, sukulent , daha az dikkat ve su verildiğinde en iyi performansı gösteren nispeten az bakım gerektiren bir bitkidir.
EN YAYGIN SORUNLAR
Her ne kadar bu konuyla ilgili detaylı bir yazı yazacak olsam da kısaca değinmeden geçemeyeceğim birkaç sorun var..
Sulama : Sulama söz konusu olduğunda, daha azı her zaman daha fazladır. Çok fazla sularsanız bitkiler çürür.Sadece toprak kuru olduğuna eminseniz sulamalısınız.
Kötü toprak: Toprak sukulentlerin bir numaralı katilidir bir numaralı katilidir.Sukulentlerin elimize gelen ilk toprağı üretim toprağıdır ve çok yoğundur. Çok çabuk kurumaz ve sonra sukulent çürür. Bu bitkiler için en iyi toprak pampa, perlit, derekumu ve lava taşlarından oluşan bol drenajlı olandır. Bu sayede verdiğiniz su alttan hızla boşalır ve kökler çürümez.
Kötü drenaj: Sukulentler, kökleri hızlı bir şekilde kuruduğunda sağlıklı bir şekilde büyürler.Sukulentlerinizi drenaj deliği olmayan saksılara taşırsanız,dibinde biriken su kökleri çürüteceğinden bitkiniz ölebilir.
Aydınlatma eksikliği: Sukulentler yeterince güneş ışığı almadığında , uzun ve zayıf saplara, yaprakları arasındaki boşluklara, renk kaybına yol açan bir dizi değişime uğrayacaktır. Eğer bitkinize iç mekanda bakıyorsanız her gün en az altı saat boyunca doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yanına yerleştirin.
Güneş yanığı: Birçok sukulent parlak güneşte iyi büyürken, bazı türler daha az yoğun sabah güneşinden kısmi gölgeyi veya güneş ışığını tercih eder. Yapraklarda siyah lekeler veya etli olduğunuz her yerde beyaz bir renk tonu fark ederseniz, bitkiniz çok fazla güneş ışığına maruz kalıyor olabilir. Onları parlak güneşin altında açık havada yetiştirmek istiyorsanız, sezonun başlarında veya ilkbaharda güneşe yavaş yavaş alıştırın. Bitki herhangi bir hasara kuğradığında güneş yanığı, yara izi kaybolmaz, ancak bitki yaralanmaya rağmen büyümeye ve gelişmeye devam edebilir.
Sprey şişeleri ile sulama : Spreyle sulama yüzeye yakın ince kökleri büyümeye teşvik eder çünkü su toprakta yeterince batmaz. Suyun tamamen saksının dibine inmesi gerekir, böylece kökler derinlemesine büyür. Bir sprey su şişesi asla bu kadar derine ulaşmaz.
Sprey şişeleri, özellikle doğrudan toprağa değil, yaprakların üstüne su püskürtürseniz, küf oluşumuna da yol açabilir. Sukulentler sürekli nemi sevmezler.
Komentáře